Hűsítő Pihenés

Hűsítő Pihenés

World Sleep Day 2024
Érdekességek

Alvással az egészségért!

Életünk közel egyharmadát átalusszuk, vagyis ágyban, párnák közt töltjük. A pihenés fontos része mindennapjainknak, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan és milyen környezetben tesszük. Az alvás minőségét sok minden javíthatja, legyen szó például egy kényelmes matracról vagy éppen egy finom tapintású ágyneműről. Ne feledjük, a pihentető alvás jótékony hatással van az egészségünkre, érdemes tehát hálószobánkat a béke és nyugalom szigetévé varázsolnunk.

Pihenni fontos, jól aludni pedig még fontosabb. A tartós kialvatlanság nem csak a mindennapjainkat keseríti meg, de egészségünknek sem használ. Sajnos, a covid járvány óta még kevesebbet (a nemzetközileg ajánlott 7-9 óra helyett 6,8 órát alszanak a felnőttek) és rosszabbul alszunk. Nem véletlen, hogy az alváskutatók az alvatlanság korának nevezték el a pandémiát követő időszakot. Az Alvás Világnapján – amit 2008 óta a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző hét péntekén tartanak világszerte minden évben – éppen erre a problémára hívják fel a figyelmet orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek egyaránt. Üzenetük nem más: a minőségi alvás kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

 

A kialvatlanság megbetegít

A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek, Magyarországon a helyzet ennél is rosszabb. A stressz, a rengeteg munka és az egészségtelen életmód hármasának köszönhetően előbb-utóbb megbetegszünk, ráadásul még pihenni sem tudunk megfelelően, ami újabb rizikófaktort jelent. Hazánkban a felnőtt lakosság egyharmada küzd alvásproblémákkal, sőt felmérések szerint 70 százalékánál jelentkezett már valamilyen alvászavar. A kialvatlanság tehát népbetegség, éppen ezért megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk.

Az orvosok szerint tény, hogy alvásunk minősége egyenes arányban áll az életminőségünkkel. Az egészséges életmód fontos része a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, amely jelentősen meghatározza mind a fizikai, mind a lelki egészségünket. Már kevés alváshiány is okozhat figyelemzavart, agresszív magatartást és étkezési problémákat.

Sokat segít, ha különböző praktikákkal segítünk magunknak az alvásra hangolódni.

 • Rendszeres időben feküdjünk és keljünk,
 • könnyű ételeket vacsorázzunk ne túl későn,
 • mellőzük az alkoholt és a kávét,
 • hálószobánk hőmérséklete legyen ideális
 • és iktassunk ki minden zavaró tényezőt: fényeket, tévét, telefont, zajokat és negatív gondolatokat.

 

Az egészséges és boldog élet kulcsa a jó alvás

Életünk egyharmadát alvással töltjük, ekkor regenerálódik szervezetünk és idegrendszerünk. Az alvás számos testi folyamatot és funkciót befolyásol, például vércukorszintünket, hormontermelésünket vagy éppen immunrendszerünk működését. A nem megfelelő alvás következménye a folyamatos álmosság, fáradtság, ingerlékenység, a csökkent teljesítmény, a megnövekedett reakcióidő, illetve nagyobb érzékenység a fájdalomra. A hosszú időn át fennálló alváshiány pedig komolyabb betegségeket is okozhat. Érdemes tehát egészségünk érdekében életmódunkat megváltoztatni.

Az sem árt, ha az életmódunkon kívül a hálószobánkat, vagyis alváskörnyezetünket is megreformáljuk. Természetesen az elrendezés, színek és a dizájn is meghatározó (ebben segít az Alvás Világnapja alkalmából futó textil kampányunk is március 11-17-ig), de ami még ezeknél is fontosabb, az a jó matrac. A pihentető alvás szinte garantált egy bőr- és gerincbarát matracon, ami kényelmes alátámasztást nyújt, ugyanakkor lélegző anyagának köszönhetően nem meleg, megfelelően szellőzik és higiénikus. A matrac próbája a fekvés, ezt ne felejtsük el! Mindenképpen ki kell próbálnunk, hogy jó döntést hozzunk, és hasznos lehet megfogadni egy hozzáértő tanácsát is. (Üzleteinkben szakképzett kollégáink várják.) Boltok Elérhetősége

 

Prémium minőségű matraccal a pihentető alvásért

A világmárkák, mint például a Yatas Bedding, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a matracgyártás terén. Számtalan szabadalmaztatott technológiai fejlesztés fűződik a nevéhez, innovatív termékei pedig az egészségmegőrzés jegyében születtek meg. Orvosszakértői és a textil- illetve matracgyártásban otthonosan mozgó szakemberei folyamatosan azért dolgoznak, hogy magas minőségű és ergonomikus termékeket készítsenek, olyan matracokat, melyeken öröm az alvás, kellemes a pihenés.

A Yatas Bedding matrackínálatában minden korosztálynak és testalkatnak találunk megfelelőt. Saját fejlesztésű, speciális DHT rugórendszerének - duplán edzett acélrugók - köszönhetően évekig megtartja a matrac a formáját és magasságát, így eredeti komfortját hosszan megőrzi. Nem véletlen, hogy a Yatas Bedding matracokra 10 év garanciát adunk. A DHT rugós matracokon kívül vannak még táskarugós, hab és hibrid matracaink is, hiszen ahány ember, annyiféle igény.

 

Egyedi fejlesztésű rugótechnológiák és extra kényelmi funkciók

 • A memóriahab jellemző tulajdonsága, hogy felveszi és megtartja a test alakját. A speciális Yatas memória rugó (Memory Coil®) pedig a memóriahab minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, egyedülálló rugótechnológia a világon.
 • A szintén Yatas szabadalomnak számító kis átmérőjű és finoman huzalozott rugók – amit Fine Wire® technológiának hívunk - nagyobb légáteresztést, maximális kényelmet biztosítanak.
 • Az egyedi rugómegoldások között van intelligens is, ami magas és alacsony rugók (Hi-Low rugórendszer) kombinációjából épül fel. A magas rugók egyenletes alátámasztást nyújtanak, az alacsonyabbak lekövetik a gerinc ideális görbületét.
 • Táskarugós rendszerből is van Yatas fejlesztésű (Propocket 2.1 rugótechnológia), mely az első kemény táskarugós matracunk.
 • Szintén kemény felületet ad a hab és DHT rugó „ötvözet”, amikor a folyékony hab alapanyagot a DHT rugókra engedik rá, ez a Monoblock Solid Core technológia.
 • Sőt, létezik a Yatasnál olyan matrac is, amiben a hagyományosnál kétszer több rugó van (az Ergocoil® rugórendszernek köszönhetően), a kétszer nagyobb kényelem érdekében.
 • A 7 zónás táskarugós matracok esetében a táskarugók 7 zónába rendeződnek, így 7 különböző nyomási pontot támasztanak alá.
 • A hibrid matrac egyesíti a rugós és habos változatok előnyeit: a táskarugók biztosítják az alátámasztást, a hideghabréteg pedig segít a nyomáselosztásban és növeli a komfortérzetet.

 

A minőségi alvás szakértőjeként odafigyelünk az extra kényelmi funkciókra is. Ilyen a matracokba épített (UltraWaist®) derékalátámasztó rendszer vagy a teljes test extra alátámasztását segítő (Active Support®) technológia. Franciaágyak esetében nagy előny, ha a matrac nem ”hullámzik át”, erről az egymástól függetlenül csomagolt táskarugók, vagyis a FreeZone® technológia gondoskodik.

 

Speciális szövetekkel segítjük a nyugodt pihenést

A kényelmi funkció nem csak az acélrugóknak vagy a memóriahabnak köszönhető, a különleges szövetek éppen ekkora szerepet játszanak ebben. A Yatas adaptív (Adaptive™) szövet úgy viselkedik, mint egy légkondicionáló: a páratartalom gyors elvezetésével és a hőérzet optimalizálással egyénre szabott termál komfortot biztosít.

Van olyan szövetünk (Feran Ice® technológiával készült), mely felgyorsítja a felesleges páratartalom eloszlását a matrac felületéről, így optimalizálja a mikroklímát. A mágneses szálakkal átszőtt Tesla® szövet pozitívan befolyásolja a tobozmirigy működését, így hozzájárul az alvás minőségének javításához. Gondolta volna, hogy már létezik stresszoldó ásványi anyagokat tartalmazó matrac? Ez a speciális (Celliant®) szövet elnyeli az emberi testből kibocsátott energiát, megnöveli a test oxigénszintjét, megakadályozza az izomfájdalmakat és a fáradt ébredést.

A puha és selymes Tencel® szövet eukaliptusz fákból nyert szálak felhasználásával készül, melynek nagy előnye, hogy segít egyensúlyban tartani a test hőmérsékletét. Létezik egy frissen tartó (Fresche®) technológiai is, mely hatékony megoldást nyújt a matracban esetlegesen fellépő rossz szagok ellen, valamint csökkenti az allergia kockázatát.

A kétoldalas technológiával készült matracaink esetében a téli oldal jellemzően Woolmark® gyapjút tartalmaz, ami légáteresztő textúrájával kiegyensúlyozza a testhőmérsékletet, nyugtatja a szívritmust, míg a nyári oldalon a pamut kellemesen hűsít a meleg nyári hónapokban.


Népeszerű Termékeink