Hónap Terméke

Hónap Terméke

Milyen a jó matrac? Minden, amit a matracokról tudnod kell
Tudjon meg mindent az alvás világáról!

Milyen a jó matrac? Minden, amit a matracokról tudnod kell

Az egészséges és pihentető alvást számos tényező befolyásolja: a mindennapjainkban megjelenő stressz, a szoba hőmérséklete, a kényelmes ruházat és természetesen a matracunk minősége is. A pihentető alvás eléréséhez elengedhetetlen a számunkra leginkább megfelelő matrac kiválasztása: milyen méretű legyen, milyen anyagból készüljön és milyen legyen a felépítése? Rugósat, habszivacsból készültet, egy vagy kétszemélyeset válasszunk inkább? Célunk, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes matracot, éppen ezért kínálatunkban minden korosztálynak és testtípusnak megfelelő, a legkorszerűbb technológiákkal gyártott matracok segítenek ügyfeleink életszínvonalának javításában.

 

Milyen a jó matrac?

Állás és ülés közben a gerincünkre nagy teher nehezedik: a csigolyák ilyenkor összenyomódnak. Egyedül fekvő helyzetben, alváskor van lehetőség arra, hogy gerincünk is rendesen kipihenhesse magát. A gerincet úgy kell elképzelni, mint egy dinamikus, rugalmas oszlopot, mely csigolyákból, porckorongokból, inakból és ínszalagokból épül fel, illetve három természetes hajlattal rendelkezik (nyaki; háti és lumbális gerincszakasz).

Fekvő pozícióban ideális esetben a gerincoszlop megnyúlik és a csigolyák szépen eltávolodnak egymástól, ezáltal pedig a tápanyagellátása, nedvkeringése optimálissá válik. A ruganyos gerincoszlopot viszont csak egy olyan matrac tudja ilyen módon hatékonyan tehermentesíteni, mely alkalmazkodik természetes formájához, ezzel pedig megakadályozza a nyomáspontok képződését, melyek deformálják és fájdalmakat okoznak reggelente.

 

Mi is tulajdonképpen a matrac?

Ha nagyon hivatalosan szeretnénk megfogalmazni, a matrac nem más, mint egy ágybetét vagy derékalj mindenféle anyagokból, különböző huzatokba töltött változata, alvóhely kialakítása céljából. Érdekesség, hogy maga a szó az arab matrah szóból származik („hely, ahová valamit dobtak”, taraha = „dob, vet, hajít”), és nagyon nagy számban a keresztes háborúk idején terjedt el az arabok segítségével, akik földre dobott vánkosokon aludtak.

Még korábbra tekintve a matracnak nevezhető derékaljak már a rómaiak házában is feltűntek: ezek tulajdonképpen még kitömött zsákok voltak, amikben általában széna, gyapjú, a módosabb polgároknál pedig toll volt megtalálható. Ma természetesen már sokkal szofisztikáltabb anyagokból, kutatásokon és tudományon alapuló szerkezetekkel és összetételekkel készülnek a matracok, azonban a lényeg évszázadok óta ugyanaz – a lehető legkényelmesebb alvás.

A mai matracok már rengeteg fajtájú anyagból készülnek – még többféle rétegezéssel. Önmagában nincs olyan, hogy tökéletes alapanyag, inkább a felhasznált anyagok tulajdonságai (például a habanyag sűrűsége, a rugószám stb.) és a matrac összetétele (milyen az egyes rétegek vastagsága és aránya egymáshoz képest) mutatják meg, mennyire lesz kényelmes és formatartó az ágybetét. 



Miből épül fel egy matrac?

A matracoknak számos típusa van (alább minden fontos dolgot elmondunk róluk), ezek pedig mind különböző anyagokból épülnek fel. Általánosságban kijelenthető, hogy mindegyik matrac rétegekből épül fel. A rugós matracok közepén egy úgynevezett mag található. Ez tulajdonképpen a középső réteg, amely alapvetően határozza meg a matrac keménységét, tartását, alátámasztását. A mai napig nagyon elterjedtek azok a fajta matracok, amelyek rugómaggal vannak ellátva, mivel szimmetrikus felépítésük miatt megfordíthatók, így az élettartamuk növekszik. Ennek több fajtája létezik: legismertebbek a táska-, az LFK, illetve a bonellrugós matracok. 

  • Bonell: A bonell rugók homokóra alakú rugók, melyek vastag drótból készültek – tartós, stabil és szilárd felületet biztosítanak megfizethető áron.
  • LFK: Az LFK rugók henger alakúak, kisebbek és vékonyabbak, mint a bonell rugók. Egy LFK rugós matracnak több alátámasztási pontja van, mint a bonell matracnak mivel több rugó található benne, így jobban illeszkedik a test körvonalához.
  • Táskarugók: Minden egyes rugó egy speciális, zárt, különálló táskában van azért, hogy csökkenjen az elhasználódás mértéke, a zajt és a mozgást a matracban. Tökéletesen igazodik a test körvonalaihoz számos alátámasztási pontjának köszönhetően, így kitűnő kényelmet biztosít.

Ezek a rugórendszerek számos védőrétegbe lehetnek csomagolva, rétegezve, amelyek szintén különböző anyagokból készülhetnek.

  • Memory habszivacs: Rugalmas anyag, amely tökéletesen igazodik a test körvonalaihoz, páratlan alátámasztást ad és megelőzheti a vérkeringési problémákat, izom és ízületi fájdalmakat.
  • Latex: Csak néhány fejlettebb matracmegoldásnál alkalmazzák: jól lélegzik, alátámasztást és rugalmasságot nyújt, jó választás, ha hajlamosak vagyunk izzadni.
  • Kókusz: Természetes anyag, ami jó szellőzést és alátámasztást biztosít.
  • Formázott purhab: Sok modellnél alkalmazzák, mivel az anyaga könnyen elvezeti a bőrről a nedvességet.
  • Comfort+ habszivacs: Rugalmas habszivacs, ami extra védelmet nyújt, mivel mélyebb süllyedést enged a matracba és követi a test formáját.

A habszivacs matracok egy egyszerű matractípust képviselnek, amit az ágykeretbe helyezve használhatunk. A matracok legmeghatározóbb eleme a habszivacs mag, ami az alábbi anyagokból állhat.

  • Latex: Jól lélegzik, ami azt jelenti, hogy elvezeti a testhőt.
  • Purhab szivacs: A purhab szivacs nagyon népszerű habszivacs típus, ami többféle keménységben és tömörségben kapható.
  • Nagy rugalmasságú habszivacs: A nagy rugalmasságú habszivacs is purhab szivacs, de nehezebb és rugalmasabb, ezen felül nagyszerűen alátámasztja a testet.
  • Memory habszivacs: A memory vagy memória habszivacs magas minőségű termék, ami felveszi a test természetes körvonalát és megelőzi a vérkeringési problémákat, izom és ízületi fájdalmakat.
  • Comfort+ habszivacs: Követi a test formáját, extra kényelmet nyújt, mivel mélyebb süllyedést enged a matracba.


A matracok típusai

A zavartalan, nyugodt és minőségi alvásra mindenkinek szüksége van. A mindennapi stresszt és feszültséget csak akkor tudjuk kezelni, ha át tudjuk aludni az éjszakát és másnap kipihenten ébredünk. Az elmúlt közel 50 év alatt a legkorszerűbb matracgyártási technológiákat fejlesztették ki azért, hogy vásárlók igazán pihentetően tudjanak aludni.

A Yatas Beddingnél tudjuk, hogy az emberek matraccal kapcsolatos elvárása sokrétű, ezért az évek során megpróbáltuk a legtöbb ügyféligényt kielégíteni. Termékeink között a puha, félkemény vagy kemény matracot kedvelők is megtalálják, amit keresnek. A sokféle matracgyártási technológiánknak köszönhetően rugós, táskarugós, hab vagy akár hibrid matracok között is válogathatnak ügyfeleink.

Az, hogy kinek mi felel meg legjobban, teljes mértékben a személyes preferenciák döntik el: egy- vagy kétszemélyes matracot keresünk, mekkora a súlyunk, van-e valamilyen egészségügyi, tartásbeli problémánk és milyen pózban alszunk a legtöbbet? Lássuk, melyik matracnak mik a legnagyobb előnyei és hátrányai.


Rugós matracok

A rugós matracok már a 19. század közepe óta kaphatók és napjainkig a matracfajták legnagyobb klasszikusainak számítanak. A rugós matracok vázát vagy más néven magját horganyzott acélrugók adják. A rugók formája és a kialakítás módja szerint három minőségi szintet különböztetünk meg: a bonellrugókat, a táskarugókat és a hordós táskarugókat. A rugós matracok minőségére és felületi, illetve pontelaszticitására vonatkozóan mindenképpen érvényes, hogy minél több egységnyi rugót dolgoznak bele, annál „kifinomultabb” és minőségibb a rugós matrac.

Yatas Bedding TIPP: Az Ergocoil® rugórendszerünk technológiájával kifejlesztett matracok kétszer több rugóval rendelkeznek, mint a hagyományos, ezért kétszer nagyobb kényelmet nyújtanak más rugós matracokhoz képest. Az Ergocoil rugók 240 000 lenyomás után sem veszítik el formájukat. Szerkezetének köszönhetően a rugórendszer nem deformálódik, és az évek során ugyanolyan csöndes marad. 

Hi-Low intelligens rugórendszerünk pedig kétméretű, magas és alacsony rugók kombinációjából épül fel. A magas rugók egyenletes alátámasztást nyújtanak, az alacsonyabbak biztosítják a gerinc ideális görbületét. Ahogy a magas rugók összenyomódnak, az alacsony rugók is működésbe lépnek. Így minden rugó egyszerre működik pontosan ott, ahol a testnek támaszra van szüksége, és tökéletes gerinc-alátámasztást kínál testprofiltól függetlenül.


Mindegyik rugós matrac több rétegből áll, melyeket egy rugómag, egy vatelin vagy filc védőréteg, valamint egy lezáró párnás réteg alkot, az egészet pedig egy matrachuzat fedi. A bonellrugós matracoktól kezdve az összes rugós matrac jellegzetes tulajdonsága a kiváló légáteresztő képesség, amely szinte lehetetlenné teszi a penészképződést, és elsősorban az erősen verejtékező személyek számára ideális. A rugós matracot nem érdemes állítható ágyrácsokkal használni, mivel a rugómag miatt kevésbé rugalmas és hajlékony, illetve roncsolódhat a matrac szerkezete. A rugós matracok nagy előnye, hogy robusztusak, tartósak és kimagaslóan hosszú az élettartamuk.

  • Bonellrugós matrac: Ez a rugós matracok legegyszerűbb formája. Az acélrugóknak viszonylag erős kialakítása van, a rugók pedig spirálisan vannak összekapcsolva egymással.  Mivel a többi rugós matraccal összehasonlítva a bonellrugós matracok általában kevesebb egységnyi rugóból állnak, ezek a legkedvezőbb árú rugós matracok. A rugók közötti viszonylag tág üreges részeket a legtöbbször párnázással vagy habbal töltik ki, hogy mozgás közben ne keletkezzen zaj. A bonellrugós matracok legfőbb tulajdonsága a felületi elaszticitás – a terheléstől függően különböző módokon reagálnak. Alacsony testsúly esetén kicsi a terhelés, így a rugózás puhábbnak hat, mint nagyobb testsúly miatti erősebb terhelés esetén. 
  • Táskarugós matrac: Akkor beszélünk erről a fajtáról, ha a rugókat egyenként kis szövetzsebekbe varrják. Az egyszerű rugós matracokkal ellentétben ezeknek a matracoknak nagyon jó a pontelaszticitása, mivel az egyedi táskák miatt mindig csak az a rugó nyomódik be, amelyiket a terhelés éri. A típus tulajdonságait lejjebb részletesen kifejtettük.
  • Hordós táskarugós matrac: A „hordó” szó itt az acélrugók öblös formájára utal, amelyek így sokkal rugalmasabbak, mint a többi rugós matrac formára alakított rugói. Mivel kiválóan illeszkednek a testhez, hátfájós vagy egyéb speciális bántalmakban szenvedő személyek számára is ideálisak.

Táskarugós matracok

A táskarugós matracoknál, más néven zsákrugós matracoknál a rugók külön-külön, kis zsákokba vannak csomagolva, így egymástól függetlenül tudnak mozogni és egyenletesen osztják el a testsúlyt. Amikor ráfekszünk a matracra, csak azok a rugók süppednek be, amikre valóban nyomás nehezedik. Ennek köszönhetően például a partnerünk nem fogja érzékelni a mozgásunkból eredő kellemetlenségeket, és mindkét fél nyugodtan tud aludni. A táskarugó jobban alkalmazkodik a test alakjához, így kíméli a gerincet és a csigolyákat, továbbá a felette elhelyezkedő memóriahab réteg kellő puhaságot nyújthat számunkra.

Ha táskarugós matracot vásárolunk, figyeljünk a rugószámra, a rugó átmérőjére, a vastagságára, magasságára és az alapanyagának minőségére. Ezek ugyanis azok a fő szempontok, melyek meghatározzák a matrac kényelmességét és élettartamát. Azt például, hogy a testünkhöz mennyire fog idomulni a matrac, a rugók száma és vastagsága határozza meg. A gyártók nagy része az 1000-2000 db közötti rugószámot jelöli meg ideálisként, azonban alapvetően a testsúly és az alváspóz meghatározása segít abban, hogy milyen rugósűrűséget érdemes választani. A több rugószám nem mindig jobb választás, mert például oldalt fekvésnél átlagos testsúly esetén keményebbnek érezhetjük a matracunkat.

Figyelembe kell venni a rugók és a huzal vastagságát is, ezek a tényezők ugyanis azt befolyásolják, hogy mennyire lesz feszes és kemény a matracunk. Minél vastagabb a rugóhuzal, annál nehezebb a matracot összenyomni, ezáltal keményebb lesz tőle a matrac. Általában 1,2 mm-től 2,1 mm-ig terjed a táskarugó huzal vastagsága, de különböző komfortréteggel még kényelmesebbé tehetjük matracunkat. Ezek szintén nagyon változatosak lehetnek: a hideghaboktól kezdve a memóriahabokon át a latexig sokféle kényelmi réteget választhatunk egyedi igényeink szerint.

A táskarugós matracok élettartam szempontjából is jó megoldást nyújtanak – persze tartósságuk sok tényezőtől függ. Egyértelmű, hogy minél jobb egy matrac minősége, annál tartósabb. A tömeg is számít: egy nehezebb ember jobban terheli a matracot, mint egy könnyebb, de az izzadság is hasonló tényező: nem tesz jót a matrac bélésének, így egy matracvédővel javíthatunk a tartósságán.

A karbantartás is legalább olyan fontos: óvjuk a szennyeződéstől, izzadtságtól, évente 3-4-szer fordítsuk meg és alaposan porszívózzuk ki.

Yatas Bedding TIPP: Woolmark® technológiás kétoldalas matracaink már téli és nyári oldallal is rendelkeznek. A téli oldal jellemzően gyapjút tartalmaz, ami légáteresztő textúrájával kiegyensúlyozza a testhőmérsékletet, nyugtatja a szívritmust, biztosítja a kényelmes és minőségi alvást a téli hideg hónapokban. A matrac nyári oldala jellemzően pamutból készül, ami biztosítja a hűsítő hatást a meleg nyári hónapokban.


DHT rugós matracok

A DHT rugórendszer egy olyan szabadalmaztatott gyártási technológia, amit előszeretettel alkalmazunk a Yatas Bedding matracoknál. A DHT, magyarul duplán edzett acélrugó, egy exkluzív és magas minőségű rugórendszer, amivel a matrac évekig képes megtartani a formáját. A DHT rugók minden testtípusnak kellő támaszt nyújtanak, és megőrzik a gerinc ideális pozícióját. A DHT rugók minősége kiváló, a magasság és a formavesztés tekintetében sikeres eredményeket értek el nemzetközi teszteken is.

Az alacsonyabb minőségű rugós matracok nagyon gyakori problémája, hogy idővel a rugó szerkezete elfárad, ilyenkor pedig törékennyé válik. Ha egyetlen rugó is megtörik, az az egész termék egységes szerkezetére is hatással lesz. Azon kívül, hogy az eltört rugó átszakíthatja a matrachuzatot és sérülést okozhat, a matracunk megsüllyedhet, göröngyössé válhat – ezáltal pedig roppant kényelmetlenné teszi az alvást és a fekvést.

A DHT rugórendszerben azonban a rugók duplán edzettek, ami azt eredményezi, hogy sokkal jobban ellenállnak a napi használat során keletkező terhelésnek és tartósabbak, erősebbek lesznek. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a DHT rugós matracok kemények lennének! A gyártás során a rugók tetejére igény szerint hideghab és memóriahab is kerülhet, így a DHT rugók biztosítják a megfelelő alátámasztást és tartást a gerincnek, míg a puhább habréteg a kényelmet és a komfortérzetet növeli.

DHT rugós modelljeink közül a Wool Sense Pro, a Blue Star és a Silver Therapy a kemény, míg Athletic modellünk a félkemény matracot keresőknek ideális választás.


Habszivacs matracok

A habszivacs matracok általában több különböző típusú és keménységű habrétegből épülnek fel. Mivel a habszivacs alapvetően egy rugalmas anyag, ezért az ilyen matracok használhatóak állítható ágyakban is. A matrac választásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen kemény a matrac, amit a matracban felhasznált habszivacs típusa és sűrűsége határoz meg. Számos habszivacs matrac tartalmaz kókuszréteget is, amely a kemény és stabil alapot biztosítja. A habszivacs matracok általában az alábbi alapanyagokból készülnek.


  • Poliéter habszivacs: Purhab vagy poliuretán néven is megtalálható és ez a leggyakrabban használt, legnépszerűbb, rugalmas habszivacs típus. Különböző keménységű és minőségi kategóriájú matracok készülnek belőle. Általában egy 10-15 cm vastag réteget alkot a matracban. A matrac keménysége a szivacs sűrűségétől függ, amelyet kg/m³ mértékegységben adnak meg.
  • Hideghab szivacs: Valamennyivel nehezebb és keményebb, mint a poliéter habszivacs, mert nagyobb a sűrűsége, tehát kevesebb levegőbuborék található magában a szivacs szerkezetében. A hideghab matracok emiatt nagy teherbírásúak és strapabírók, minőségüket sokáig megőrzik. Általában egy 10-15 cm vastag réteget alkot a matracban.
  • Memória habszivacs: A memóriahab, vagy memory habszivacs egy innovatív, korszerű anyag, amely pontosan igazodik a test alakjához. Jól alátámasztja a gerincet és csökkenti a terhelést az izmokon és ízületeken. Matracokban mindig egy keményebb típusú habszivaccsal kombinálják. Általában egy 2-6 cm vastag réteget alkot a matracban. Minél vastagabb a memóriahab réteg, annál könnyebben besüpped, és annál puhább lesz a matrac. A memóriahab minőségét is meghatározza a sűrűsége.
  • Latex szivacs: A latex matrac úgy készül, hogy a folyékony latexet levegővel habosítják, amelytől kialakul egy szivacsos szerkezet, amit formába öntenek. Az eredmény egy ruganyos, kiváló alátámasztást nyújtó matrac, ami a belső szerkezetében található rengeteg apró légbuboréknak köszönhetően nagyon jól szellőzik, így ideális azok számára, akiknek sokszor van melegük éjszaka. Antibakteriális hatású.

A habszivacs matracok számos előnnyel rendelkeznek. Képesek elnyelni a mozgás által keletkező lökéshullámokat, így kifejezettan ajánlott olyanok számára, akik sokat forgolódnak alvás közben. 

Yatas Bedding TIPP: A FreeZone® technológiánkkal készült táskarugó biztosítja, hogy a partnereket ne befolyásolja egymás mozgása az alvás során. A táskarugók egymástól függetlenül vannak csomagolva, így a partner mozgását nem érzi a másik fél. Active Support® technológiánk ugyanakkor extra alátámasztást és kényelemet nyújt, az általa elősegített természetes alvási mozgások pedig segítenek az izmok ellazulásában. Ez lehetővé teszi, hogy reggel energikusan és kipihenten kezdje a napot.

Egyes habszivacs matracok mindkét oldala használható: amíg az egyik oldal pihen és visszanyeri az alakját, addig a másik oldalon kényelmesen aludhatunk, ráadásul ezzel a forgatással növelhetjük a matrac élettartamát. Mindig alulról jól szellőző ágykeretbe vagy ágyrácsra helyezzük a nedvesség távozásának biztosítása érdekében, továbbá ébredés után hagyjuk a matracot legalább 30-60 percig szellőzni, tehát addig ne takarjuk le sem a paplannal, sem pedig ágytakaróval.

Egy vákuumcsomagolt habmatrac körülbelül 72 óra után nyeri vissza a teljes alakját, és a mi testünknek is szüksége lehet körülbelül 2-3 hétre, hogy hozzá tudjunk szokni, így adjunk neki elég időt! 



Ortopéd matracok

Az ortopéd matracok a matracok egy speciális típusát képviselik. Ezek a matracok olyan kemény és ellenálló anyagokból készülnek és úgy vannak kialakítva, hogy a megfelelő, szükséges helyeken plusz alátámasztást tudjanak biztosítani. Egyenletesen elosztják a testsúlyt, melynek köszönhetően meggátolják a nyomási pontok felhalmozódását, főleg a háton és a nyakon. Az ortopéd matracok segítenek a helyes testtartásban alvás során és jobb véráramlást biztosítanak.

A túl puha matrac miatt alvás közben ferde a gerincoszlopunk, azonban ugyanez igaz a kemény matracra is – csak ott még pluszban az alvófelület is nyomhatja kiálló testrészeinket. Az igazi ortopéd matrac legfőbb ismérve az, hogy a megfelelő helyen támaszt alá – anélkül, hogy túl puha vagy éppen túl kemény lenne. 

A matracokon úgynevezett ergonómiai zónákat alakítanak ki, amelyeknek lényege, hogy a vállat és a csípőt kellően beengedje a matrac, míg a többi testrészt fent tartja. Ezt a jótékony hatást persze leginkább oldalfekvésben fejtik ki, de természetesen a háton alvóknak is sokkal jobb alvásélményt kínál, mert a derekat is jobban megtámasztja. Sok táskarugós és hideghabos matracban is találhatók ilyen zónák, így tulajdonképpen ezek is ortopédnek számítanak. Ha minden megfelel, akkor a gerincünk egyenes lesz, így nem terhelődik rá extra nyomás sehol sem. Általában 3, 5 vagy 7 kialakított zónával rendelkeznek.

Yatas Bedding TIPP: Ergonomikus zónás táskarugós matracainknál a táskarugók 7 zónába rendeződnek, és 7 különböző nyomási pontot támogatnak. A táskarugók egymástól függetlenül működnek, ezért gyorsan reagálnak a test mozgására és mindig alkalmazkodnak a testhelyzethez. UltraWaist® derékalátámasztó rendszerünk pedig extra támaszt biztosít a deréknak és a csípőnek. A megfelelő deréktámogatást testprofiltól és kortól függetlenül biztosítja mindenki számára.



Fedőmatracok

A fedőmatracok funkciójukat tekintve több dologra is használhatók. Egyrészt nagyobb kényelmet biztosítanak az alvás során azáltal, hogy kompenzálják a túl kemény vagy a túl puha matracokat. A matrac cseréje nélkül ez a leggazdaságosabb, ideiglenes megoldási módja annak, hogy például egy kemény matrac komfortszintjét megnöveljük. A túl kemény matracra puhább, memóriahabos fedőmatrac használatát javasoljuk.  A memóriahab egy olyan anyag, ami gyorsan felveszi és megtartja a test formáját, ezáltal extra kényelmet és puhaságot biztosít.

A fedőmatracok másik fontos funkciója a védelem. A fedőmatrac felszívja a nedvességet és a verítéket, így az nem jut be alá. Levehető a matrac tetejéről, könnyebben tisztítható és szellőztethető.  Egyes fedőmatracaink levehető és mosógépben mosható huzattal rendelkeznek, így hosszabb ideig frissek és tiszták maradnak, valamint a nagy matracot megvédhetjük a szennyeződésektől, sérülésektől, ezzel növelve az élettartamát. 

Yatas Bedding TIPP: A matracainkban használt Adaptive™ szövet úgy viselkedik, mint egy légkondicionáló. A páratartalom gyors elvezetésével és a hőérzet optimalizálással az Adaptive™ technológia egyénre szabott termál komfortot biztosít. Feran Ice® technológiás szövetünk pedig elősegíti az optimális mikroklímát egy jó éjszakai alváshoz, felgyorsítja a felesleges páratartalom eloszlását a matrac felületéről, amely izzadás révén távozik a testből, és hűvös pihenési környezetet biztosít.

A fedőmatrac sürgős esetben vendégágyként is funkcionálhat: egyszerűen csak fektessük le a földre vagy a kanapéra, hogy megfelelő helyet biztosítsunk a vendég számára. Mobilágyként pedig könnyedén magunkkal vihetjük kempingezni vagy sátrazni is.

 


Hibrid matracok

A hibrid matrac olyan matrac, amely két különböző matracalapanyagot egyesít egyetlen ágybetétben. A kifejezés az angolszász országokból származik és leginkább az olyan matracokat illetik vele, amelyek alul zsákrugókból, felül pedig memóriahabból állnak, de igazság szerint minden olyan matracra alkalmazható, melyet két különböző anyag keverésével hoznak létre.

Ezek a típusok általában különböző innovációkat és fejlesztéseket kínálnak az alvás minőségének javítása érdekében. A hibrid és speciális matracok ötvözik a különböző professzionális anyagokat és technológiákat, hogy a vásárlók számára egyedi és testre szabott élményt biztosítsanak. Nagy vonalakban az alábbi, gyakoribb típusok léteznek belőle.

  • Memóriahabos hibrid matracok: A memóriahab alatt általában zsákrugót, hideghabot vagy bonellrugót használnak.
  • Hideghab hibrid matracok: A hideghab egy igazán sokoldalú alapanyag. Nagyjából bármilyen komfortot ki lehet hozni belőle. Ha hibrid matracot készítenek belőle, akkor általában memóriahabot tesznek fölé. Előfordulnak olyan változatai is, amelynek tetején latex van, időnként pedig kókuszcsíkokkal is megtámogatják.
  • Latex hibrid matracok: Általában kókusszal keverik őket, időnként pedig zsákrugós, vagy hideghab matracok tetején találjuk komfortrétegként.
  • Hibrid kókuszmatracok: Natúr kókuszmatracon senkinek sem ajánljuk a fekvést – minden esetben érdemes valamilyen más anyaggal puhítani.
  • Zsákrugós vagy táskarugós hibrid matracok: Szinte nincs olyan zsákrugós matrac, ami nem hibrid, hiszen a rugók fölött általában van valamilyen komfortréteg.

Különleges technológiával készült matracaink között az alábbi egyedi gyártású hibrid, különleges matracokat kínáljuk:

– Ergocoil Infinity: kétszer több rugóval rendelkezik, mint a hagyományos matracok

– Smart Track: a világ első memória rugós technológiájával készült matraca, ötvözi a memóriahab és a rugók tulajdonságait

– Prestige Prime: a DHT rugós technológiát ötvözi a tömör habtechnológiával, így egy igazán kemény, monoblock matracot kapunk



Egyéb speciális matracok

Az egyéb speciális matracok nagy részben gyógyászati segédeszközökbe, főleg ápolási ágyakba készülnek. Itt különleges szakértelemre van szükség, hiszen egy ágyhoz kötött beteg szinte a nap 24 óráját az ágyban fekve vagy ülve tölti, így a hétköznapi matracok által nyújtott alátámasztás nem elegendő. Ezeknek a vastagsága és a párnázottsága sem felel meg, hiszen a speciális ágyaknak az ágyrácsa is keményebb.

Nem mellékes szempont az sem, hogy az ápolási ágyaknál lényeges szempont a több ponton való mozgathatóság, amihez a matracnak alkalmazkodnia kell, de például az sem szabad, hogy megtörjön az elmozdulási pontokon. 

A két leggyakrabban használt segédeszköz az elektromos váltakozó nyomású antidekubitusz matrac és az egyenletesebb nyomást biztosító szivacs vagy poliuretán (PU, vagy memory) felfekvés elleni matracok. A szivacs antidekubitusz matracok felszíni kiképzése speciális.

Lehet egyenletes memória szivacsból készült, lehet gúlaszerű felülettel ellátott szivacs, vagy lehet cserélhető modulokból álló, legkomolyabb kategóriájú matrac. Mindhárom esetében a fő tulajdonság, hogy a test fekvő felülettel találkozó részén eloszlassa a nyomást.

A hatékony elektromos, felfekvés elleni matracok ma már kivétel nélkül váltakozó nyomásúak. Ez azt jeleni, hogy a matrac különböző területei különböző időben válnak keménnyé, majd puhává, azaz fújódik fel, majd enged le. Minél vastagabb a matrac, minél nagyobb a légréteg, annál hatásosabb a matrac.

A felfekvés elleni elektromos rendszerek matracai lehetnek olcsóbb PVC anyagból, vagy drágább, de testbarát PU (poliuretán) anyagból. A matracot felfújó pumpák speciális tudással is rendelkezhetnek: nyomásérzékelő és riasztó, statikus és dinamikus működés gomb, ciklusidő választás, ápolási funkció is található bennük.

 

 

Matracok méret szerint

Ahogy az az ágykereteknél is lenni szokott, a matracoknál is megvannak a megszokott, standard méretek. Ezek általában igazodnak az ágykeretek méreteihez, hiszen a kettőnek illeszkednie kell egymáshoz. Magyarországon a megszokott méretek az egyszemélyes és a kétszemélyes kategóriába sorolhatók. Az egyszemélyes méretek között is találunk különbözőt, hiszen nem vagyunk egyformák, mindegyikünknek más szélességű és hosszúságú matrac a megfelelő.

És természetesen a helyhiány sem elhanyagolandó tényező: sokszor az ember azért vesz kisebb matracot, mert az ágykerettel együtt már nem férne be a szobába, vagy nem tudna tőle rendesen mozogni.

A matrac méretének kiválasztásánál gondoljuk át, hogy kinek veszünk matracot. Mivel a matrac magassága és szélessége fogja megadni a komfortérzetet, így egy felnőtt férfinek nyilvánvalóan vastagabb és nagyobb matracra van szüksége, mint egy kislánynak. A matracok általánosságban 15 cm vastagságtól indulnak, és elérhetik akár a 30-32cm vastagságot is, a hosszúságukban pedig a 200 cm a megszokott, de persze akadnak ettől eltérő arányok is.


Egyszemélyes matracok

Ezek egyértelműen azok a matracok, amiket egyedül szeretnénk használni. Ugyanúgy kaphatók hozzájuk ágyrácsok, fedőmatracok, mint bármelyik másik mérethez. Helyezhetők kanapéra, gyerekágyakra, ágykeretekbe vagy önmagukban, típusuktól függően is felfektethetők az ágyrácsra. Természetesen ma már ahány ágy, annyi ágykeret, így nem meglepő, ha nem a megszokott, szabvány méretű matrac való a keretbe. Ez főleg a kisebb ágyak tekintetében figyelhető meg.

Babaágyba a 60 x 120-as méret az általános, de nem ritkák a 70 x 120-as ágykeretek sem, amikbe általában egyedileg kell levágatni a matracot. Ennél nagyobbak már igazából bármekkorák lehetnek, de a legtöbbször mégis a 70-80 x 160-as méretet választják a szülők, mert azzal minimum kisiskolás korig, akár az alsó tagozatot is ki lehet húzni ágycsere nélkül.

Felsőben már általában az igények is változnak, nem csak a méretek. Azok, akik nem akarnak még egyszer ágyat cserélni, praktikus, ha a szabvány matrac méretű 90 x 200-as ágyat választják gyermeküknek. Az ettől eltérő darabokat szintén egyedileg kell elkészíttetni, ami idő- és felár igényes. Egyszemélyes felnőtt ágyként a 90 x 200-as méret az ideális, ami azonban két felnőtt számára már meglehetősen kényelmetlen. 

A leggyakoribb egyszemélyes matracok standard méretei:

  • 80 x 200 cm
  • 90 x 190 cm
  • 90 x 200 cm
  • 100 x 200 cm
  • 120 x 200 cm
  • 140 x 190 cm


Kétszemélyes matracok

A 140 x 200-as méretű matrac a kis hálószobákba passzolhat, hiszen meglehetősen össze kell bújni a maximális kényelem érdekében. Ennél már egy számmal nagyobb verzió kell, ha az egyik (vagy épp mindkét) fél sokat mocorog éjjelente. A 160 x 200-as matracnál már kevésbé érezni ezt, ebben az esetben már kedvünkre terpeszkedhetünk.

A 180 és 200 x 200-as méret esetében már szinte futballpályán érezhetjük magunkat, hiszen a többségnek egy ekkora felületen már mindegy, hogy merre fordulva alszik. Ennél a méretnél egyáltalán nem zavaró, ha éjjel egy kicsit szaporodik a létszám, mikor gyermekünk bemászik közénk, hiszen mindenféleképpen garantált a kényelem.

Persze ez egy megfelelő méretű hálószobát is megkíván. Az ennél nagyobb matracméretet pedig minden esetben egyedileg kell készíteni, hiszen valószínű, hogy az ágykeret sem szabványos, hanem egyedi asztalosmunka.


A leggyakoribb kétszemélyes matracok standard méretei:

  • 140 x 200 cm
  • 150 x 200 cm
  • 160 x 190 cm
  • 160 x 200 cm
  • 180 x 200 cm
  • 200 x 200 cm


Matracok keménység szerint

A keménység a matracnak olyan tulajdonsága, amit vásárláskor mindenképpen figyelembe kell vennünk. Nem létezik egységes, mindenkire érvényes útmutató a matrac keménységének kiválasztásához – vannak, akik a kemény matracot részesítik előnyben, mások pedig inkább a puha változatokat keresik. Miben különböznek az egyes keménységi fokozatok és mi alapján tájékozódjunk a választáskor?

A matrac megfelelő keménységét a test súlyának megfelelően kell megválasztanunk. Nagyobb súlyok esetén általában a nagyobb keménységű matracok ajánlottak, míg az alacsonyabb súlyú embereknek a puhább fajtákat kell választani.


A matracokat alapvetően egy ötfokú keménységi skálán osztályozzuk (vagy T vagy H jelöléssel találjuk meg őket):

  • Keménység T1: Extra puha matracok, amik elsősorban alkalmi alvásra alkalmasak.
  • Keménység T2: Puha matracok, elsősorban gyermekek vagy kis súlyú emberek számára alkalmas.
  • Keménység T3: Közepes keménységű matracok – ezek a legnépszerűbbek, a legtöbb súlykategóriához alkalmasak.
  • Keménység T4: Kemény matracok, amik közkedveltek a nehezebb emberek körében és azok számára, akik inkább keményebb felületen alszanak.
  • Keménység T5: Extra kemény matracok, amik nagyobb súlyú emberek számára is alkalmasak. Nem feltétlen ajánlott kis súlyúaknak.


Puha matracok

Ide tartoznak a nagyon puha és a puha matracok, vagyis a T1-es és a T2-es jelölésűek. A nagyon puha matracok ellenállnak a mindennapos igénybevételnek és egyben stabil támaszt biztosítanak a hátgerinc számára. Gyakran hűsítő hatású huzattal vannak ellátva, hogy éjjel ne izzadjunk nagyon.

Azok számára alkalmas, akik az oldalukon fekve szeretnek aludni, de azoknak is, akik ízületi fájdalmaktól szenvednek és a keményebb matrac nyomná őket. A nagyon puha matrac azonban nem igazán alkalmas például a nyugdíjasok számára, akiknek gondot okozhat az ágyból való felkelés.

A puha matracnak hasonló tulajdonságai vannak, mint az extra puhának: rugalmas felületének köszönhetően nagyon kényelmes alvást kínál. Jól támasztja a hát gerincét is, hogy reggel ne kelljen összetörten kelni. A legtöbb esetben a súlykorlátozás miatt sem kell aggódni, mert el lehet készíteni olyan anyagból, melyek a nagyobb tömeget is megfelelően bírják.

A puha matrac annak alkalmas, aki szeret oldalt fekve aludni – a matrac enged a vállnak és a csípőnek, nem fogja nyomni a kiálló testrészeket sem, illetve ízületi fájdalmak esetén is jó választás.


Félkemény matracok

A félkemény vagy közepesen kemény matracok a legkedveltebb és legkeresettebb kategóriába tartoznak, hiszen a vásárlók többségének tökéletesen megfelelnek.  Ha új matracot keresünk, mindig a közepesen kemény matracoknál kezdjük a válogatást, és szükség esetén fokozzuk vagy mérsékeljük a keménységet.

A közepesen kemény matrac a hátgerinc stabil támaszát, de egyben valódi kényelmét is biztosítja – úgy enged a vállaknak és a csípőnek, hogy tökéletesen ki tudjuk aludni magunkat anélkül, hogy bárhol is nyomást éreznénk. Ez egy univerzális matractípus, így alkalmas az oldalt, háton és hason fekve alvóknak, de azoknak is, akik gyakran forgolódnak.


Kemény matracok

A kemény és a nagyon kemény matracok is ebbe a kategóriába tartoznak. Általában a férfiak jóval többen szokták választani, mint nők. A kemény, tehát H4-es vagy T4-es jelölésű matrac kiváló támaszt garantál a testnek és a hátgerincnek, egyben kényelmet is biztosít mindenkinek, aki szeret keményebb felületen feküdni. Keléskor könnyedén megtámaszkodhatunk a matracon, mert nem süppedünk bele. Ezenkívül a kemény matracok többsége nagyobb teherbírást is kínál.

Ha nagyobb testsúlyú személy számára keresünk matracot, válasszunk kemény típust. Azoknak is jól jön, akik háton vagy hason fekve aludnak. Oldalt fekve való alvás esetén nyomhatja a váll és a csípő környékét.

Az utolsó ide tartozó típus a H5-ös vagy T5-ös jelölésű nagyon kemény matrac. A hátgerinc kiváló támasza, de remek segítség az ágyból való keléskor is. A nagyobb súlyú embereknek javasolt – egyes matracok akár 200 kg-ot is elbírnak anélkül, hogy rövid időn belül kifeküdnék őket.

Amennyiben a nagyobb súlyhatár miatt vásárolunk ilyen matracot, viszont túl keménynek találjuk, nyugodtan nézzünk körül a fedőmatracok között: ezek segítségével könnyedén puhíthatjuk a fekvőfelületet

A nagyon kemény matrac alkalmas mindenkinek, akinek nagyobb súlyhatárral rendelkező fekvőhelyre van szüksége, de azoknak is, akik a kemény felületen alusszák ki magukat a legjobban. Leginkább akkor fog megfelelni elvárásainknak, ha háton vagy hason fekve alszunk.

 

 

Mitől lesz egy matrac igazán minőségi és hosszútávon tartós?

Ahogy feljebb már olvashattuk, a matrac lehet rugós vagy habszivacs, hogy megfelelő helyzetben tartsa a gerincet, alátámassza a testet és enyhítse a nyomást. Mindkettő számos méretben és szilárdságban kapható és olyan kényelmi zónákkal rendelkezhet, amelyek megakadályozzák, hogy a test bizonyos részei túlságosan besüppedjenek.

De hogyan győződjünk meg róla, hogy minőségi a matrac és hogyan őrizzük meg minél tovább a tartósságát?


Keressük a minőségi alapanyagokat!

Fentebb minden matractípushoz megtaláljuk, hogy általában milyen anyagból vannak: vásárlás előtt nézzük meg, hogy a termék milyen rétegekből, milyen technikákkal készült. Figyeljünk a gyártók oldalán közzétett szabadalmakra – ezek sok esteben nemzetközi teszteken is részt vettek. Ha ott elismerést szerzett a matrac – vagy annak egy része – valószínűleg tényleg jó minőségű és tartós lesz.

Yatas Bedding TIPP: Matracainkban a mágneses szálakkal szőtt Tesla® szövettechnológia pozitívan befolyásolja a tobozmirigy működését, így hozzájárul az alvás minőségének javításához. Celliant® szövettechnológiával készített matracaink stresszoldó ásványi anyagokat tartalmaznak, ezzel növelve a test oxigénszintjét, megakadályozva az izomfájdalmakat és a fáradt ébredést; Tencel® szövettechnológiánk pedig az eukaliptusz fákból nyert szálak felhasználásával készül, kimagasló nedvességkezelést biztosít, és ezzel kiegyensúlyozza a testhőmérsékletet.



Hogyan befolyásolhatjuk a matracunk élettartamát?

A matracokat leginkább nyolc-tíz éves használat után kell kicserélni, a legkésőbb viszont tizenöt év után, a matrac minősége szerint. Minél olcsóbb matracot használunk, annál hamarabb cserélnünk kell. Ugyanakkor számos módon befolyásolhatjuk a matrac élethosszát. A matracot rendszeresen szellőztetni kell és időről időre ki is kell porszívózni.

Havonta egyszer ajánlatos lemosni az ágylamellákat. A védelemre a legjobb megoldás a matracvédő. Ez a matrac életét akár több évvel is meghosszabbíthatja, hiszen ennek köszönhetően már nem kell aggódni a verejtékezéstől vagy más nedvességtől, amely bejuthat a matracmagba.

Yatas Bedding TIPP: A matracainkban használt Fresche® technológia egy teljesen biztonságos és környezetbarát módszerként hatékony megoldást nyújt a matracban esetlegesen fellépő rossz szagok ellen, valamint csökkenti az allergia kockázatát. Ezenkívül meghosszabbítja a matrac élettartamát.



Mi alapján válaszd ki a tökéletes matracot?

A legfontosabb szempontok, amikre figyelni kell: milyen volt az előző matracunk, milyen keménységgel rendelkezett, milyen pozícióban szeretünk aludni és mekkora a súlyunk.


Alvópóz alapján

Mindegyikünk más alvási pózt részesít előnyben. Az emberek többsége azonban nem az alapján keres matracot, ahogyan alszik. Aludjunk akár az oldalunkon, a hátunkon vagy hason, minden alvópózhoz más az ideális matrackeménység. Sok ember, aki oldalfekvésben alszik, gyakran érez fájdalmat a medencéjében és a vállában. Ezt többnyire a nem megfelelő matrac okozza. Ennél a pozíciónál közepesen kemény vagy puha matracot érdemes választani.

Ez amiatt van, mert a puhább matracoknál felhasznált anyagok tökéletesen idomulnak a test formájához és így megfelelő alátámasztást nyújtanak a gerincnek.

Háton fekvésnél az a legfontosabb, hogy a hátgerinc a megfelelő helyzetben legyen. Amennyiben a hátunkon szeretünk aludni, olyan kemény matracok válasszunk, amely megfelelő kényelmet nyújt a hátnak. A megfelelő keménység egy közepesen kemény vagy kemény matrac. A háton alvást tartják a legmegfelelőbbnek, mivel ennél a pozíciónál egyenletesen oszlik el a test súlya, és a hátgerincre, nyakra és ízületekre nehezedő nyomás.

Amennyiben hason szeretünk aludni, közepesen kemény matrac vásárlását javasoljuk, amely megfelelő alátámasztást nyújt és megtartja a hátgerincet a megfelelő pozícióban. Amennyiben túlságosan puha a matrac a közepe besüpped és a gerinc meghajlik az alvás során. Amennyiben azonban túl kemény, a hátgerinc nincs a természetes állapotában, ami hátfájáshoz vezethet.


A matrac vastagsága súly alapján

A matrac vastagság nagyon fontos, ha magasabb versenysúlyban vagyunk. Amikor ráfekszünk a matracra, akkor testünk súlyával ránehezedve egyszerűen benyomjuk azt, egyes testrészeink pedig még ennél is jobban belenyomódhatnak. Vagyis kell a matracnak egy olyan vastagság, ha úgy tetszik „mélység”, mely be tudja fogadni testünket.

Egy átlagos súlyú felnőtt ember számára egy minimum 17-18 centiméter vastag, megfelelő minőségű matrac már képes optimális támaszt adni anélkül, hogy érezné az oldalában a matrac alatt lévő bordasor kellemetlen nyomását.  Nagyobb súlyhoz pedig elkelhet akár egy vastagabb is, attól függően, hogy az illető mondjuk 100-110 vagy éppen 150 kg-ot nyom.


A matrac keménységét is nagyjából be tudjuk mérni súlyunk szerint az alábbi táblázat alapján.

T1

Puha matrac

60 kg-ig

T2

Közepesen puha matrac

50 – 80 kg

T3

Közepesen kemény matrac

70 – 110 kg

T4

Kemény matrac

90 – 130 kg

T5

Extra kemény matrac

130 kg felett



Matracok a Yataş Bedding kínálatában

A Yataş Bedding matrackínálatában minden korosztálynak és testtípusnak megfelelő prémium minőségű matracok találhatók. Az elmúlt közel 50 év alatt a legkorszerűbb matracgyártási technológiákat fejlesztettük ki azért, hogy a vásárlók igazán pihentetően tudjanak aludni. Tudjuk, hogy az emberek matraccal kapcsolatos igényei rendkívül sokrétűek, ezért az évek során megpróbáltuk a legtöbb ügyféligényt kielégíteni.

Matracaink között a puha, félkemény vagy kemény matracot kedvelők is megtalálják, amit keresnek. A sokféle matracgyártási technológiáknak köszönhetően rugós, táskarugós, hab vagy akár hibrid matracok között is válogathatnak ügyfeleink.

A sokszínűséghez természetesen magas minőség is párosul: számos olyan rendszert és szabadalmaztatott gyártástechnológiát használunk, melyek mind az alvás milyenségének javításán dolgoznak.


Szabadalmaztatott innovatív matracgyártási technológiák matracainkban:

  • DHT rugórendszer: A DHT, magyarul duplán edzett acélrugó a Yatas Bedding egyik exkluzív és legjobb rugórendszer technológiája, amivel a matrac évekig képes megtartani a formáját. A DHT rugók minden testtípusnak kellő támaszt nyújtanak és megőrzik a gerinc ideális pozícióját. A DHT rugók minősége kiváló, sikeres eredményeket értek el nemzetközi teszteken is.
  • Memóriahab technológia: A nagy sűrűségű viszkoelasztikus memóriahabbal ellátott változatok megfelelően alátámasztott alvási élményt kínálnak. A memóriahab jellemző tulajdonsága, hogy felveszi és megtartja a test alakját, azt kényelmesen körülölelve testet biztosítja a felhőtlen pihenést.
  • Memory Coil® – Memória rugós technológia: A Memory Coil a legfejlettebb rugótechnológiai szakértő (Leggett & Platt) és a Yatas által kifejlesztett első memóriarugós technológia a világon. A memóriarugók a memóriahab egyedülálló tulajdonságával rendelkeznek, így valóban nyugtató alvást biztosítanak.
  •  Fine Wire® technológia: A Fine Wire technológiát kis átmérőjű és finoman huzalozott rugók alkotják. Ez a matracgyártási technológia nagyobb légáteresztést biztosít, így a matrac jobban lélegzik és biztosítja a maximális kényelmet.
  • Propocket 2.1 rugótechnológia: A Propocket 2.1 táskarugórendszer a legpontosabb alátámasztást garantálja a függetlenül működő táskarugók minden pozitív tulajdonságával. Egy innovatív matractechnológia, amely a kemény felületet kedvelők számára ajánlott.
  • Monoblock Solid Core technológia: A Monoblock Solid Core technológiával készült matrac esetén a megfelelően előkészített, folyékony hab alapanyagot a DHT rugókra engedik és száradni hagyják. Így a matrac robosztus, kemény és ortopéd formát ölt.


YATAS matrac választó kisokos

A Yatas Bedding oldalán Intelligens Matrac Választó Asszisztenst találhatunk (ide kattintva), amely egy teszt kitöltésével pár perc alatt segít nekünk letisztázni a legfontosabb kérdéseket matracválasztás előtt. Alváskutató laboratóriumokkal közösen végzett vizsgálatok eredményeit felhasználva készítettük el a Smart Match matracválasztó algoritmusunkat, mely a megadott információk alapján nyújt segítséget a megfelelő matrac kiválasztásához.

A Smart Match alkalmazás a megadott alvási szokásokat és igényeket vizsgálva személyre szabott, több opciót tartalmazó ajánlással segíti a legjobb matrac könnyed megtalálását. Többek között olyan kérdésekre kell választ adnunk, mint hogy megosztjuk-e az ágyunkat valakivel, milyen pozícióban alszunk a legszívesebben, mekkora a testsúlyunk – a legjobbaknak ítélt matractípusokat pedig azonnal meg is kapjuk emailben.



Gyakran ismételt kérdések a matracokról

Franciaágyhoz érdemes 2 db egyszemélyes matracot vásárolni?

Akkor vegyünk csak 2 db külön matracot, ha párunk és saját igényeink valóban nagyon eltérőek. Igyekezzünk inkább kompromisszumos megoldásra jutni, mert az egy nagy matracot könnyebb tisztán tartani, biztosan nem fogunk ,,beesni" a középső részbe, és ha memóriahabos matracot választunk, akkor pontrugózása miatt csak ott fog besüppedni, ahol fekszünk rajta – vagyis mindenkinek kényelmes lesz.


Hogyan kezdjem el a matracválasztást?

Próbálja ki a Smart Match intelligens matracválasztó rendszerünket, ami saját adatai alapján segít elindulni a matracválasztás rögös útján!


Milyen gyakran kell matracot cserélni?

A matracokat nyolc-tíz éves használat után kell kicserélni, legkésőbb viszont tizenöt év után, a matrac minősége szerint. Ha ennél hosszabb ideig használjuk, a matrac megváltoztatja formáját, ami hatással van gerincünkre. Higiéniai okokból is gondoskodni kell a matracok cseréjéről. A matrac felszívja verejtékünket, emellett az ágy kiváló lakhely az atkáknak, ahol nagyon gyorsan elszaporodhatnak.


Milyen ágyrácsot vegyünk a matrac alá?

Olyat válasszunk, ami rendesen alátámasztja a matracot. Ha túl ritkán vannak a lamellák, a matracunk idő előtt deformálódhat.


Mit jelent a memóriahabos matracnál a sűrűség?

Többféle memóriahabos matrac is kapható a boltokban, melyeknek a habsűrűségét kg/m3-ben adják meg. Az átlagos, jó minőségű memóriahab általában 50 kg/m3-től kezdődik, ennél alacsonyabb értékűt nem nagyon éri meg beszerezni.


Kényelmetlen a matrac: mit tehetek?

Általában legalább 2-3 hétbe telik, mire megszokjuk az új matracot, így mindenképpen adjunk időt magunknak az alkalmazkodásra.



Matrac összegzés

Sajnos mind a mai napig nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy alvásunk milyen jelentős szerepet játszik mindennapjainkban. Annak ellenére, hogy egyre inkább növekszik az érdeklődés az egészséges életmód iránt, az alvás még mindig csak mostohagyerek a testmozgás és a táplálkozás mellett.

Pedig fáradtan nemcsak ingerültebbek és türelmetlenebbek vagyunk – amit hosszú távon szociális kapcsolataink is megsínylenek –, de többet is hibázunk és gyengébben teljesítünk a munkahelyen, a kialvatlanság ráadásul fokozza a közúti balesetek veszélyét is. 

A rossz minőségű alvás számos egészségügyi problémát is okozhat. A teljesen nyilvánvaló hát- és derékbántalmak mellett könnyebben elhízunk és nagyobb lesz a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamunk. Magasabb lehet a vérnyomásunk, a szív és érrendszeri megbetegedések nagyobb eséllyel érintenek majd, sőt a gyengébb immunrendszerrel vagy akár memóriazavarokkal is számolnunk kell hosszabb távon. 

Tehát elemi érdekünk, hogy jól aludjunk éjszaka, hiszen ezáltal egészségessebben élhetünk és sikeresebbek lehetünk a mindennapokban is. Ehhez pedig az első lépés nem más, mint saját igényeink és alvási szokásaink felmérése – és a helyes matrac kiválasztása!


Kapcsolodó cikkek

Népeszerű Termékeink